Succesvol tweedehands kleren kopen

sep 29, 2022 | Duurzame kledingkast

Home » Succesvol tweedehands kleren kopen

We weten allemaal denk ik wel hoe vervuilend de ‘Fast Fashion industrie’ is. Er word in een hoog tempo kleding geproduceerd door arbeiders met slechte werkomstandigheden zodat wij in de westerse wereld een shirtje van €5,- kunnen kopen. Trends en kleren komen en gaan en de kleding afvalhoop blijft zich opstapelen. Maar ondertussen blijft de ‘Fast Fashion industrie’ een groeiende markt. Tijd om daar verandering in te brengen! In deze blog deel ik tips die mij hebben geholpen om succesvol tweedehands kleren te kopen die ook nog eens een aankoop zijn voor de langetermijn.

De voordelen en nadelen van tweedehands kleren

Voor mij zijn het kopen van tweedehands kleren op een moment een hele fijne uitkomst. Ik zit in een fase waarin ik ook merk dat de stijl die ik qua kleren vroeger droeg nu niet meer zo leuk vind. Dat vraagt om wat meer verandering in je kledingkast dan het toevoegen van een aantal items die je nodig hebt en daar vervolgens klaar mee bent. Maar wat je behoefte ook is, klein of groot. Ik zie heel veel voordelen in het kopen van tweedehands kleren. Momenteel kampen we met een gigantisch overschot aan tweedehands kleren. Door tweedehands kleren steeds meer de norm te laten worden zal de vraag naar Fast Fashion kleren afnemen wat uiteindelijk het overschot in de toekomst gaat voorkomen omdat dit grotendeels het overschot veroorzaakt. Ik ben dan ook zeker een fan van gebruiken wat er is. En ik kan je vertellen – tweedehands kleding is er genoeg. Het biedt de ruimte voor mensen die nog geen afscheid kunnen nemen van regelmatig van stijl te wisselen om op een bewustere manier te consumeren. Echter heb je bij tweedehands kleren alsnog te maken met kleren die afkomstig zijn van Fast Fashion keten waarvan de kwaliteit alles behalve voor lang gebruik is gemaakt. Je vindt hier dan ook veel H&M, C&A en andere merken die veel gekocht worden en vervolgens doorgegeven worden. In het shoppen van tweedehands kleren kun je jezelf namelijk ook verliezen in onbewust consumeren want ‘het is toch maar €2,-‘. Met de tips uit deze blog hoop ik een stukje bewustzijn te creëren tijdens het shoppen van tweedehands kleren maar dit ook te doen met een vleugje plezier! Want het blijft als mens leuk jezelf te ontplooien, nieuwe stijlen te ontdekken en dit op een duurzame manier te doen.

Let’s start: wat heb je nodig en wat is je huidige situatie?

Dus jij bent helemaal ready om afscheid te gaan nemen van de Fast Fashion keten? Of in ieder geval grotendeels! Je stapt de tweedehands kleding wereld in en dit kan heel overweldigend zijn (ik spreek uit eigen ervaring). Ineens zie je veel kleren voor een kleine prijs en het is dan ook verleidelijk als je de winkels in stapt van alles te kopen zonder plan. Maar het doel is uiteindelijk een kledingkast waarmee je blij bent, past bij wie je bent en kleding waar je op lange termijn wat aan hebt. Ik ben zelf geen stijl expert, wel heb ik het afgelopen jaar echt kunnen ervaren voor mezelf hoe het is om geen Fast Fashion meer te kopen en op een duurzame manier om te gaan met de kleding behoeftes die ik heb. Voor mezelf heb ik een methode gevonden die goed voor me werkt. En deze methode begint bij je huidige situatie. Door je bewust te worden van je huidige situatie kun je jezelf het volgende afvragen:

  • Waar sta je nu?
  • Ben je blij met de kleding die je elke dag aantrekt?
  • Heb je overzicht over wat er allemaal in je kast ligt?
  • Hoe is je koopgedrag? Koop je veel in de sale waar je later spijt van hebt waardoor je 80% niet draagt of ben je juist te voorzichtig met kopen en heb je achteraf spijt dat je dat ene leuke shirtje niet hebt gekocht.

Iedereen heeft een ander startpunt en dus andere behoeftes waardoor je benadering naar het kopen van tweedehands kleding heel anders is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je eigenlijk best tevreden bent met je kledingkast maar dat er door de tijd heen een aantal items zijn die te vaak in de was zitten en je dus een aantal van mist of dat je net een goede jas mist voor de herfstperiode. Of je bent juist helemaal niet meer tevreden omdat er geen duidelijk lijn in je stijl lijkt te zitten. Kortom kijk voor jezelf in welke situatie jij zit en welke behoefte jij hebt.

Wat is je ideale situatie?

Op basis van je huidige behoefte kun je aan de slag met je ideale situatie. Wat voor mij heel erg heeft geholpen is het creëren van een moodboard op Pinterest. Dit zorgde er bij mij voor dat ik inzicht had in wat de lijn is van de stijl die ik wil. Hierdoor kwam ik erachter dat ik al best veel kleren heb die hierop aansluiten. Zo trok ik met name de conclusie dat ik genoeg broeken had maar dat er nog wat goede topjes ontbraken in mijn kledingkast. Dit zorgde er bij mij voor dat ik me niet fijn voelde in de kleding die ik droeg. Door inzicht te krijgen in deze behoefte werd het mij een stuk duidelijker wat ik in een kringloop moest zoeken.

Uiteraard ben ik me bewust van het feit dat Pinterest ertoe kan leiden dat je juist meer koopdrang krijgt doordat het in beeld brengen van mooie outfits kan leiden tot het ontstaan van een behoefte die er nog niet was. Hierin ben ik 100% eerlijk tegen mezelf geweest maar ook coulant. Het is een ontdekkingstocht en je wordt steeds beter in het achterhalen van een daadwerkelijke behoefte en wat nodig is vs. een behoefte gecreëerd door een externe bron. Ik zie het niet als optie om jezelf van alle externe bronnen af te sluiten (zoals social media of Pinterest) om niet verleid te worden meer te consumeren. Ik geloof eerder in een gezonde balans en bewustzijn bij jezelf creëren wat het verschil in behoefte is. Uiteraard moet je voor jezelf bepalen of je een middel zoals Pinterest hiervoor fijn vindt of dat het je teveel aanzet tot het kopen van dingen die je niet nodig hebt.

Maak een analyse van je eigen kleding kast

Nu je je ideale situatie goed voor ogen hebt is het goed nog eens een grondige blik op je kledingkast te werpen. Je bent je vaak niet bewust van de dingen of combinaties die je al in je kledingkast heb liggen. Ik hou ervan om dan alles op een hoop te gooien en elk kledingstuk weer stuk voor stuk in mijn handen te hebben. Hierdoor heb ik weer geleerd wat ik in mijn kast heb hangen zodat ik geen onnodige aankopen hoef te doen. Maar ik kwam er ook achter wat er nog ontbrak. Nodig hebben is voor iedereen een relatief begrip wat je zelf mag definiëren. Voor mij was het nodig om een aantal extra opties te hebben qua shirtjes en truien omdat ik me daadwerkelijk niet fijn voelde als ik me in de ochtend weer moest aankleden. Jij mist misschien goede wandelschoenen of een muts en hoef jij maar 1 keer die kringloopwinkel te bezoeken. Het is vooral belangrijk dat je zelf kijkt wat ‘nodig is’ en daar ook realistisch in te blijven. Een gezonde balans tussen ‘mens zijn en het leuk vinden met je stijl te spelen’ en ‘niet overmatig consumeren en kleding kopen’ vind ik erg belangrijk en zal daar altijd naar blijven kijken en rekening mee houden. Maar nogmaals dit bepaal je geheel zelf!

Op naar de kringloop of je favoriete tweedehands winkel

Na het in kaart brengen van je huidige situatie, je ideale situatie en het doorgronden van je kledingkast heb je als het goed is een helder doel voor ogen. Voor mij was dit meer topjes te kopen, voor jou kan het 2 broeken aanschaffen zijn of het langzamerhand door de jaren heen je stijl veranderen en daarvoor iedere keer 1 héél tof item te kopen zodat je op een bewuste duurzame manier je stijl kunt veranderen. You Do You! Er zijn ook een aantal tweedehands kledingwinkels waar je ook je eigen kleding weer kunt inleveren. Hier gaat mijn voorkeur naar uit ten opzichte van een kledingcontainer. Maar als ik kleding weg doe kijk ik altijd eerst in mijn omgeving of er iemand is die geïnteresseerd is in mijn kleding omdat ik het belangrijk vind dat mijn kleding goed terecht komt. Dus ben je van plan gebruik te maken van een winkel die kleding inzamelt omdat je een aantal items wilt inleveren? Bekijk dan welke zaak aan deze behoefte voldoet zodat je kleding waar je niet blij mee bent alsnog goed terecht. Zo maak jij op je beurt weer iemand anders blij met een tweedehands aankoop #circulaireeconomie

Ik vind de zoektocht in zo’n kringloop of tweedehandskleding winkel altijd erg leuk! Er is geen item hetzelfde en het is echt een zoekwerk om te vinden wat je nodig hebt. Het vergt dus ook iets meer geduld en moeite om het gene te bereiken wat je in je ideale situatie hebt omschreven / verbeeld. Maar ik vind het echt meer dan waard doordat je doordacht een keuze maakt! Je staat namelijk veel meer stil bij de aankopen die je doet.

De kracht van de juiste keuze maken

Het laatste is misschien wel het belangrijkste, namelijk ‘de kracht van de juiste keuze maken’. Zoals ik al eerder zei, het kan erg verleidelijk zijn om veel te kopen omdat het zo goedkoop is en makkelijk te denken. Maar je hebt niks aan super veel kledingstukken die vervolgens niks in je kast doen. Ook dat is niet duurzaam! Het gaat erom dat je items vindt waar je 100% blij mee bent. Mijn motto is dan ook ‘bij twijfel niet doen’. In het begin was ik overenthousiast, vond ik alles leuk en zag ik overal potentie in. Uiteindelijk herken ik steeds sneller wanneer ik mezelf voor de gek houd en kom ik thuis met items die echt iets toevoegen. Durf dus echt goede keuzes te maken en eerlijk tegen jezelf te zijn of je iets gaat dragen.

Ik hoop dat je ook plezier gaat ervaren in het ondervinden van een manier die bij jou past en gebruik te maken van de vele kleren die er zijn! Maak het niet te gek, hou het duurzaam maar wees ook vooral niet te streng voor jezelf. Als je een fanatieke H&M shopper ben (dat was ik ook vroeger) dan is het heel realistisch om te zeggen dat je misschien voor 80% overstapt naar tweedehands en hierin verder jezelf nog niet beperkt maar vooral gaat uitproberen. Het belangrijkste is dat je doet wat je het langst volhoudt want dat is altijd beter dan het gene wat je eerst deed. Ben jij al een fanatieke tweedehands shopper maar merk je dat je toch met teveel kleren thuis komt of met teveel items die je niet gaat dragen/gebruiken. Probeer dan in je aankopen veel selectiever te zijn. Het gaat om de beste duurzame keuze voor jou!

Dus veel tweedehands shop plezier (of niet als het blijkt dat je niks nodig hebt haha). Laat me vooral weten wat je van deze tips vond via mijn Instagram account @zelfvoorziendemeid. Ik ben heel erg benieuwd!

Nieuwsgierig naar meer?

Vanaf 16 oktober geef ik een cursus in samenwerking met Bibliotheek de Boekenberg ‘Doe Maar Duurzaam’. In deze cursus leer je hoe jij impact kunt maken, je leven stap voor stap kunt verduurzamen zonder per se in te leveren op alles wat het leven zo leuk maakt! Lees hier meer over de cursus.

okt 16, 2022

Gas besparen? Begin bij de verwarming van je huis!

We hebben haast allemaal te maken met stijgende gasprijzen en zijn intensief bezig met het besparen van gas om de kosten zo laag mogelijk te houden. Naast het feit dat we in onze portemonnee worden geraakt is het niet houdbaar in deze mate op deze manier aardgas te...

feb 3, 2022

De duurzame hotspots van Utrecht

Utrecht is altijd al een van mijn favoriete steden geweest om te bezoeken. Maar na mijn laatste bezoek wist ik zeker dat dit mijn favoriete stad is. Ik kwam er namelijk achter dat dit een plek is vol met duurzame hotspots! Ik deel deze duurzame hotspots van Utrecht...

Emmely in de natuur

feb 1, 2022

Mijn ecologische voetafdruk

Een tijdje geleden werd ik benaderd door EcoFoodPrint, een duurzame blog die wordt gerund door Ief & Ien en zich richten op het verspreiden van informatie over het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Zij wonen zelfvoorzienend in Zweden en schrijven...

feb 2, 2021

8 duurzame hotspots Voorne-Putten

Ga jij binnenkort Voorne-Putten bezoeken? Ik schreef een blog voor opvoorneputten.nl waarin ik 8 duurzame hotspots van Voorne-Putten belichten. "Een duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Met deze 8 hotspots maken we het duurzame leven op Voorne-Putten niet...

feb 2, 2021

Klimaatburgemeester Hellevoetsluis

In 2021 mocht ik mijzelf klimaatburgemeester van Hellevoetsluis noemen! Naast dat ik mij dagelijks inzet door het delen van praktische informatie heb ik samen met de andere klimaatburgemeester om de tafel gezeten en zijn we door het Groot Hellevoet geïnterviewd...