Gas besparen? Begin bij de verwarming van je huis!

okt 16, 2022 | Duurzaam in huis, Duurzaamheid algemeen

We hebben haast allemaal te maken met stijgende gasprijzen en zijn intensief bezig met het besparen van gas om de kosten zo laag mogelijk te houden. Naast het feit dat we in onze portemonnee worden geraakt is het niet houdbaar in deze mate op deze manier aardgas te blijven gebruiken. Deze bron zal namelijk wereldwijd over ongeveer zestig jaar uitgeput raken. Hoe dan ook is het dus een noodzaak hierin maatregelen te nemen. 

Even een disclaimer over wat dit artikel wel is en wat het niet is. Ik ben geen ‘gas besparings expert’. Wél ben ik nieuwsgierig en heb ik veel goede en creatieve tips voorbij zien komen. Met deze blog wil ik jou het gemak bieden om deze gratis en budgettips in één blog te kunnen lezen zodat jij er mee aan de slag kan. Ik verwijs naar diverse bronnen en tips omdat ik geloof in de kracht van het wiel niet opnieuw willen uitvinden. Dit is wat je kunt verwachten: 

 • Korte uitleg waarmee je het meest gas kunt besparen 
 • Gratis tips die je direct kunt toepassen
 • Budget tips die je selectief kunt toepassen
 • Doorverwijzing naar goede artikelen op het gebied van gas besparen

Gas besparen? Wat is het meest effectief?

Wist je dat maar liefst 75% van je gasverbruik wordt gebruikt om je huis te verwarmen. Op de tweede plek staat het verwarmen van water (20%) en slechts 5% gebruik je voor koken (dit zijn gemiddelde cijfers en kan individueel afwijken). Je kunt dus stellen dat de meeste winst te behalen valt bij het beter isoleren van je huis, slimmer je huis verwarmen en je verwarming lager zetten. We zullen dus met name focussen op warmte isolatie, slim verwarmen en omgaan met lagere temperaturen. 

Er zijn verschillende manieren hoe je met het verwarmen van je huis kunt omgaan: 

 1. Accepteren dat je de kachel iets lager gaat zetten en gaat wennen aan deze kou of op andere manieren warm blijft. Hierbij kun je dus veel gebruik maken van gratis methodes om het jezelf alsnog aangenaam te maken.
 2. Je wilt aan de slag met het beter isoleren van je huis omdat je hebt gemerkt dat je last hebt van veel tocht en warmteverlies. Je kunt zelf een isolatie check doen in je huis en kijken waar de isolatie het meeste nodig is. Hiervoor zijn de budgettips een goede optie.
 3. Je wilt voor de lange termijn aan de slag en bent bezig met serieuze stappen zoals warmtepomp, het vervangen van enkelglas en andere maatregelen. Dit artikel is iets minder hiervoor geschikt maar ik nodig je dan vooral uit naar de externe bronnen te kijken die opgesomd staan. Uiteraard kun je altijd kijken hoe je alsnog op de korte termijn ook aan de slag kan om nú meer gas te besparen terwijl je bezig bent met je lange termijn aanpassingen in je huis.

Gratis tips die je direct kunt toepassen

Je wilt gas besparen en bent er nu achter gekomen dat je het meest gas kunt besparen bij het verwarmen van je huis. Om hiermee aan de slag te gaan is het eerst belangrijk stil te staan bij je huidige gedrag. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je huidige verbruik van je gas en nagaan of dit boven gemiddeld, gemiddeld of onder het gemiddelde zit. Dit kan al een goede stap zijn om te achterhalen hoe je omgaat met je gasgebruik. Wellicht is het voor jou al heel haalbaar om veel te besparen door je kachel minder hoog te zetten, je gordijnen vaker dicht te doen omdat je veel last hebt van tocht of je bepaalde kamers niet hoeft te verwarmen omdat je daar ‘s avonds als het kouder wordt niet vaak komt. Het is namelijk belangrijk om je huis slim te verwarmen. Door hier bewust van te zijn kun je effectief aan de slag met onderstaande tips omdat je weet welke voor jou het meeste impact gaan maken.

Gratis tips om gas te besparen:

 • Doe de deuren en gordijnen dicht om meer warmte binnen te houden
 • Trek warme kleren aan (trui, sokken, thermolegging) zodat de kachel ook niet zo hoog hoeft of probeer te wennen aan wat meer kou
 • Zet je oven open nadat je deze hebt gebruikt zodat de restwarmte een deel voor verwarming kan zorgen 
 • Zet meer kaarsen aan in huis 
 • Douche korter en zet een wekker op je telefoon
 • Zet je douche minder warm of kies ervoor om minder vaak te douchen 
 • Wanneer je ervoor kiest je kachel kouder te zetten op koude dagen, maak het cozy met wat dekentjes, kaarsjes en een verwarmend kopje thee 
 • Doe een isolatie-zelfscan in je eigen huis
 • Plaats een ventilator onder je radiator zodat de warmte sneller verspreid en je minder warmte verliest
 • Gebruik je waterkoker slim door water waarmee je gaat koken eerst te laten koken in je waterkoker zodat je dit niet volledig met gas hoeft te verwarmen (mocht je nog met gas koken)
 • TikTok video: Zet je CV ketel standaard op 60 graden in plaats van 80 graden

Budget tips om je huis te isoleren:

Wellicht heb jij door de isolatie-zelfscan gemerkt dat jij wel wat aan je isolatie kunt verbeteren. Ik heb een aantal budget tips op een rijtje gezet die ik afgelopen weken ben tegengekomen om een betere isolatie te creëren:

Doorverwijzing naar goede artikelen

Er staan zoveel artikelen online met goede tips. Daarom deel ik graag een aantal goede artikelen waar je voor nog meer tips terecht kunt:

Artikel 1: Gas besparingstips van Milieu Centraal

Dit artikel geeft veel tips over het besparen van gas maar geeft ook een overzicht van concrete stappen die je kunt ondernemen voor als je je gasrekening niet meer kunt betalen. Daarom vond ik het extra belangrijk deze erbij te vermelden. Hulp inschakelen hiervoor is belangrijk op het moment dat je er zelf niet uitkomt!

Artikel 2: Gemiddelde gasgebruik VT wonen

Dit artikel geeft een handig overzicht van verschillende type woningen uit verschillende bouwjaren zodat je goed kan vergelijken of jouw gebruik dichtbij of ver van het gemiddelde ligt. 

Artikel 3: Een kijkje in toekomst van gas en energie Gasunie

Dit artikel schetst een beeld van hoe onze toekomst er ongeveer uit gaat zien op het gebied van energie en gas. Het laat je ook beter begrijpen waar we met zijn allen naartoe werken en waarom we nu sommige maatregelen moeten nemen. Hierin is het dus wel nog steeds belangrijk je gebruik te verminderen.

Artikel 4: Gas besparen met warmte isolatie Hier.nu

In dit artikel wordt een fijn overzicht gegeven van tips die een stapje verder gaan. De tips zijn met name bedoeld voor mensen die wel wat willen investeren in de isolatie van hun huis. Het fijne van dit artikel is dat je bij deze tips meteen kunt zien wat je op jaarlijkse basis bespaart. 

Artikel 5: Gas besparen voor iedereen United Consumers

In dit artikel wordt een totaal overzicht geboden voor mensen die niet veel willen investeren maar ook voor mensen die het wat groter aan willen pakken. Dus echt geschikt voor elke situatie. Ook bij dit artikel staat aangegeven per tip wat je per jaar kunt besparen.

Wat ik graag nog wil toevoegen 

Het is voor iedereen anders hoe hij zijn of haar huis warm wil en kan houden. De ene woont in een huurwoning en heeft bijvoorbeeld minder invloed op het feit of er dubbel glas geplaatst kan worden als dit er nog niet is. De ander is misschien al bezig met kijken hoe hij zijn huis kan isoleren en wilt mogelijk gebruik maken van een subsidie en de rest zelf financieren. Hoewel we het vaak in grote dingen zoeken kunnen we ook creatief omgaan met de realiteit. Namelijk dat het duurder wordt voor iedereen en je tijdens het isoleren van je huis ook niet veel geld wilt uitgeven. Ik heb veel creatieve budget tips voorbij zien komen online. Maar wellicht heb jij binnen jouw huis een unieke situatie die om een oplossing vraagt die je alleen zelf kunt bedenken. Bijvoorbeeld:

 • Je keuken en woonkamer zijn 1 grote ruimte waardoor je niet altijd de gelegenheid hebt om bijvoorbeeld deuren dicht te doen om deze ruimtes warm te houden. Wellicht is het voor jou een optie om de ruimte op te splitsen met wat kasten en een decoratief dik gordijn. 
 • Of wellicht heb jij een hele koude vloer en scheelt het al om een tweedehands tapijt te kopen voor wat extra warme voeten. 
 • Misschien heb jij een grote raampartij en besluit je in de winter een tijdelijke wand hiervoor te plaatsen met wat isolatiemateriaal ertussen en kleed je het aan met een schilderij waardoor het als verlengde van je muur fungeert. 

Ik zeg niet dat dit de beste voorbeelden zijn. Wel nodig ik je uit om in je eigen situatie open te staan voor creatieve ideeën en hierin ook vrij te denken. En misschien kom jij wel met een tip waar mensen veel aan hebben die in dezelfde situatie leven. 

Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht zodat je effectief aan de slag kunt met het verwarmen van je huis. Laat me vooral weten via Instagram of je hier iets aan hebt gehad, waar jij als eerste mee aan de slag gaat of misschien heb jij nog een tip die niet mag missen in deze lijst? Deel het vooral met me!

Bronnen geraadpleegd

sep 29, 2022

Succesvol tweedehands kleren kopen

We weten allemaal denk ik wel hoe vervuilend de 'Fast Fashion industrie' is. Er word in een hoog tempo kleding geproduceerd door arbeiders met slechte werkomstandigheden zodat wij in de westerse wereld een shirtje van €5,- kunnen kopen. Trends en kleren komen en...

feb 3, 2022

De duurzame hotspots van Utrecht

Utrecht is altijd al een van mijn favoriete steden geweest om te bezoeken. Maar na mijn laatste bezoek wist ik zeker dat dit mijn favoriete stad is. Ik kwam er namelijk achter dat dit een plek is vol met duurzame hotspots! Ik deel deze duurzame hotspots van Utrecht...

Emmely in de natuur

feb 1, 2022

Mijn ecologische voetafdruk

Een tijdje geleden werd ik benaderd door EcoFoodPrint, een duurzame blog die wordt gerund door Ief & Ien en zich richten op het verspreiden van informatie over het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Zij wonen zelfvoorzienend in Zweden en schrijven...

feb 2, 2021

8 duurzame hotspots Voorne-Putten

Ga jij binnenkort Voorne-Putten bezoeken? Ik schreef een blog voor opvoorneputten.nl waarin ik 8 duurzame hotspots van Voorne-Putten belichten. "Een duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Met deze 8 hotspots maken we het duurzame leven op Voorne-Putten niet...

feb 2, 2021

Klimaatburgemeester Hellevoetsluis

In 2021 mocht ik mijzelf klimaatburgemeester van Hellevoetsluis noemen! Naast dat ik mij dagelijks inzet door het delen van praktische informatie heb ik samen met de andere klimaatburgemeester om de tafel gezeten en zijn we door het Groot Hellevoet geïnterviewd...